Meditatie Observatorium 4

Metta Meditatie

De beoefening van de Metta Bhavana (liefdevolle vriendelijkheid) gaat over het ontwikkelen van een positieve grondhouding. Het is het leren erkennen van wie we echt zijn en hoe we ons verhouden tot onze omgeving. Hieruit ontstaat een levenshouding van mildheid, acceptatie en een zachtmoedige relatie met onszelf en anderen. Ten diepste ga je zo na verloop van tijd ervaren dat we werkelijk één zijn in ons verlangen naar geluk en innerlijke vrede.
Ga in je gewone meditatiehouding zitten. Richt je een paar minuten op je ademhaling zodat je een basisrust voelt.

 1. Begin vervolgens de oefening met het ontwikkelen van een innerlijke houding van vriendelijkheid in en naar jezelf. Daarbij worden traditioneel vier zinnen gebruikt.
  Moge ik vrij zijn van gevaar (binnen en buiten).
  Moge ik gelukkig zijn.
  Moge ik gezond zijn.
  Moge ik met gemak leven.

Oefen dit ongeveer 5 minuten totdat je de warmte van deze vriendelijkheid echt ervaart.

 1. Neem daarna iemand in gedachten die je dierbaar is. Je partner, een goede vriend of vriendin, een familielid. En wens ook hem of haar toe dat hij/zij gelukkig is:
  Moge hij/zij vrij zijn van gevaar. (etc)
 2. Neem vervolgens in gedachten iemand die neutraal voor je is, bijv. een medewerker in een winkel bij je in de buurt. Wens ook hem of haar toe dat hij/zij gelukkig is.
 3. Richt daarna je aandacht op iemand met wie je moeite hebt, iemand die je minder sympathiek vindt. Wens nu ook hem/haar toe dat hij/zij gelukkig is.
 4. Breid tenslotte je liefdevolle vriendelijkheid uit naar jezelf, de dierbare, de neutrale persoon, de niet/dierbare, iedereen die je kent en tenslotte alle levende wezens. Moge allen gelukkig zijn!

→ Verder lezen en luisteren:

Achtergrondinformatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mettameditatie

Metta meditatie in het Nederlands: https://www.youtube.com/watch?v=QHv4QCqc_Ro

Ook via de app InsightTimer kun je naar metta meditaties luisteren.