Nieuwjaarsviering

Op 1 januari 2018 om 12.00 uur hebben we voor het 7e achtereenvolgende jaar onze nieuwjaarsviering met 108 buigingen. Een mooie traditie en een prachtige manier om het nieuwe jaar te begroeten en onze intenties voor 2018 uit te drukken.
In het buigen worden lichaam en geest één en bevestigen we datgene waarvoor we buigen met ons lichaam extra in onze geest. Waarom 108 keer? Het is een Koreaanse zentraditie waarbij de volgende ‘formule’ wordt gebruikt: we hebben 6 manieren om waar te nemen (zien, horen, proeven, voelen, ruiken en denken), er zijn 3 manieren om tijd waar te nemen (verleden, heden, toekomst), er zijn 2 duale condities van je hart (zuiver of onzuiver) en er zijn 3 soorten houdingen (voorkeur, afkeer en ongevoeligheid). En 6 x 3 x 2 x 3 = 108.
Iedere buiging staat bovendien voor een bepaald aspect in je leven. Tijdens de buigingen worden deze opgelezen.
buigenIedereen, met elke fysieke conditie, kan meedoen. Degenen die kunnen, doen een volledige buiging. Die wordt uitgelegd en voorgedaan. Degenen die minder mobiel zijn, passen de buiging daarop aan. Ook enkel buigen met het hoofd is mogelijk!!
De verwachting is dat het totaal van de 108 buigingen zo’n 45 minuten in beslag neemt. Na afloop is er koffie/thee en iets lekkers. Deelname is gratis. Gezien de ruimte is er plaats voor maximaal 12 personen. Aanmelden via info@zeneindhoven.nl is daarom gewenst.

 

Gratis proefles 5 november

Op zondag 5 november om 13.00 uur is er een gratis proefles.

Je krijgt daarin uitleg over wat zenmeditatie is en we gaan ook kort oefenen. Je maakt kennis met Zen Centrum Eindhoven, de leraren, de meditatieruimte en de inhoud van een introductiecursus. De proefles duurt ongeveer 1 uur. Iedereen is, na opgave via het formulier hieronder, van harte welkom op de Berliozlaan 8!

Mijn naam

Mijn emailIk schrijf me in voor:
 zondag 7 januari 2018 om 13 uur

Helaas kan ik niet op die dag. Hou me op de hoogte van de volgende gelegenheid.
 later tijdstip

Gratis proefles 27 augustus

Op zondag 27 augustus om 13.00 uur is er een gratis proefles.

Je krijgt daarin uitleg over wat zenmeditatie is en we gaan ook kort oefenen. Je maakt kennis met Zen Centrum Eindhoven, de leraar, de meditatieruimte en de inhoud van een introductiecursus. De proefles duurt ongeveer 1 uur. Iedereen is, na opgave via het formulier hieronder, van harte welkom op de Berliozlaan 8!

Mijn naam

Mijn emailIk schrijf me in voor:
 zondag 7 januari 2018 om 13 uur

Helaas kan ik niet op die dag. Hou me op de hoogte van de volgende gelegenheid.
 later tijdstip

Verhuizing per 1 mei 2017!

Op maandag 1 mei verhuist Zen Centrum Eindhoven naar een nieuw adres!
Op zondag 7 mei is iedereen van 12 tot 17 uur van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan de Berliozlaan 8.
Vanaf maandag 8 mei gaan de doorgaande zengroepen daar verder en worden er nieuwe introductiecursussen zenmeditatie gegeven.
De nieuwe zendo aan de Berliozlaan 8 is gelijkvloers, beschikt over een meditatieruimte van ongeveer 36 m2, een keukenblok, toilet en eigen ingang. Bij mooi weer kan er gemediteerd worden in de bijbehorende tuin.

Workshop Stemvorming 22 april

Op zaterdag 22 april van 13.30-16.30 geeft Tom van Dijk een workshop Stemvorming. Tom verbleef 5 jaar in het Japanse zenklooster Sogen-ji en leerde daar niet alleen de boeddhistische sutras te reciteren maar ook hoe je je stem kunt gebruiken als mooi expressiemethode van je innerlijke stem. Het evenwichtig gebruiken van de stem in alle omstandigheden, is vaak een grote uitdaging. Door de stem te trainen kun je je ware stemgeluid naar de voorgrond brengen, en je stem beter leren aan te passen aan waar de situatie om vraagt. Je werkt aan meer diepgang, ontspanning, en zuiverheid  in je stemgeluid, en ontwikkelt meer geloof en vertrouwen in het gebruik van je eigen stem.

Het programma is als volgt:
–  We starten met een korte periode zazen
– Dan een inventarisatie wat jij als deelnemer als persoonlijke uitdaging hebt in je stemgebruik en waar je aan wil werken.
– Stemgebruik in het algemeen. Inleiding over zen en stem.
– Toonzing-oefeningen

– Pauze met iets lekkers

–  Sutra recitatie met diverse sutra’s, snelheden en volume.

– Tot slot krijg je een oefenschema mee voor thuis.

De kosten voor deze workshop bedragen 25 euro.
Opgave kan middels een e-mail naar info@zeneindhoven.nl

Zenzondag 19 maart

Strippenkaart

Ken je dat? Je bent zo vaak al een avond van huis dat een vaste avond in de week om mee te doen met een doorgaande zengroep eigenlijk net te veel van het goede is? Maar je vindt het ook jammer om nooit meer samen te zitten? Dan hebben we nu een handige oplossing voor je! De zen-strippenkaart. Net zoals de ‘ouderwetse’ strippenkaart voor het openbaar vervoer enkele jaren geleden, een handig systeem waarbij je alleen komt als je kunt en daar dan ook voor betaalt. We bieden je een 10-strippenkaart aan voor de prijs van 125 euro. Hij is 2 jaar geldig vanaf de eerste keer dat je er gebruik van maakt.
Interesse? Vraag hem dan aan middels een mailtje en we sturen hem naar je toe per post. En dan zien we je graag bij een van de eerstvolgende gelegenheden die in jouw agenda past.

zen-strippenkaart

Gratis proeflessen

Op zaterdag 7 januari om 13 uur en zondag 8 januari om 13.30 uur is er een gratis proefles.

Je krijgt daarin uitleg over wat zenmeditatie is en we gaan ook kort oefenen. Je maakt kennis met Zen Centrum Eindhoven, de leraren, de meditatieruimte en de inhoud van een introductiecursus. De proefles duurt ongeveer 1 uur. Iedereen is, na opgave via het formulier hieronder, van harte welkom op de Marconilaan 38!

Mijn naam

Mijn emailIk schrijf me in voor:
 zondag 7 januari 2018 om 13 uur

Helaas kan ik niet op die dag. Hou me op de hoogte van de volgende gelegenheid.
 later tijdstip

Free lesson zenmeditation

On Sunday 5th of March we are giving a free lesson zenmeditation for English speaking people at 15 hrs. In this lesson you’ll receive explanation about what zenmeditation is and we are going to practice for a few minutes. You can learn more about Zen Centrum Eindhoven, the teachers, the meditationroom and the contents of an introduction course. The free lesson lasts for about 1 hour and you are most welcome to join us at Marconilaan 38!
Please fill in your name and e-mail address below so we know how many people are interested.

My name

My emailYes, I'll attend the free lesson at:
 Sunday 5 March 15hrs

I'm not available at that date. Please keep me posted when the next free lesson will take place.
 later

Zenzondag 19 juni

Op 19 juni is er van 9.30 tot 12.00 uur de maandelijkse zenzondagochtend. Drie periodes zazen, afgewisseld met kinhin en ‘n teisho over een koan. Toegankelijk voor iedereen met meditatie-ervaring. Gratis voor alle cursisten, voor anderen is de deelname 20 euro. Opgeven kan via een mail naar info@zeneindhoven.nl